#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Wykorzystaj wyciskarkę, aby przygotować lody bananowe i bananowo-czekoladowe

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Przygotowałam dzisiaj dla was przepis na przepyszne, domowe lody bananowe. Co ważne, są one przygotowane wyłącznie z bananów. Aby je przygotować nie potrzebujecie żadnego specjalistycznego urządzenia, typu sorbetiera. Lody możecie przygotować przy pomocy wyciskarki z sitem mincer, kielichowego lub ręcznego blendera czy malaksera. Jeśli bardzo Wam na nich zależy, a nie macie żadnego z tych urządzeń, możecie wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa, a nawet zwykły widelec. 

Lody bananowe

Lody bananowe mogą mieć nie tylko smak bananów. Można dodać do smaku cynamon, mieszankę przypraw do piernika czy sok z cytryny. Możesz dodać także prażone orzeszki, inne owoce, pokruszone ciasteczka. W lodach, które Wam proponuję nie ma żelatyny, śmietany i jajek. Śmiało więc mogą je przygotować także osoby, które są weganami. W moich lodach nie ma także cukru. Są więc nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Są doskonałe jako deser dla dzieci, dorosłym także powinny smakować – no chyba, że ktoś nie lubi bananów.

Składniki potrzebne do przygotowania lodów bananowych

Potrzebne są przede wszystkim lekko przejrzałe banany. Ich ilość jest dowolna, zależy tylko od tego, ile porcji lodów chcesz otrzymać.

Jak je przygotować?

Umyj dokładnie banany, obierz i pokrój w plastry. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, ułóż na niej pokrojone w plastry banany i wstaw do zamrażalnika. Zamrożone przełóż do pudełka. Nie musisz od razu wykorzystać je do zrobienia lodów. W zamkniętym pudełku możesz je przechować nawet przez kilka tygodni. Zamrożone banany odłóż na 10 minut. Następnie włóż je do wyciskarki z mincerem, blendera lub malaksera i rozdrobnij je na jednolitą masę – możesz to zrobić także w maszynce do mięsa. Łyżką do lodów nałóż je do wafelków czy pucharków. Jeśli nie zużyjesz całej porcji, przełóż resztę do pudełka, zamknij i włóż do zamrażalnika. Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Bardzo ważne jest to, ze do ich przygotowania nie jest potrzebna maszynka do lodów. Do tego są one bardzo smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie nie jest trudne. Do ich przygotowania możesz użyć blendera, malaksera, wyciskarki do soków z sitem mincer. Ja najczęściej przygotowuję je w malakserze. Smak lodów bananowo-czekoladowych można podkręcić dodając trochę cynamonu.

Potrzebne składniki

Do przygotowania lodów potrzebujecie 8 przejrzałych bananów ( ilość bananów możecie dostosować do ilości lodów, które chcecie uzyskać), 80 ml kakao, 2 łyżek syropu klonowego, daktylowego lub melasy, sprawdzi się także miód, cynamon do smaku.

Jak przygotować lody bananowo-czekoladowe?

Umyj dokładnie banany, obierz i pokrój w plastry. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalnika. Zamróź i przełóż do pudełka – nie musisz robić lodów od razu, zamrożone banany mogą spędzić w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Przygotowują lody wyjmij zamrożone banany i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przełóż je do miksera lub blendera, dodaj syrop, kakao i cynamon, zmiksuj na jednolitą masę.

#