#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Poznaj przepisy na soki warzywne i ich właściwości zdrowotne

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Zgodnie z zaleceniami dietetyków i lekarzy każdego dnia powinniśmy jeść 5 porcji warzyw i owoców. Najzdrowsze są warzywa jedzone na surowo, ale nie wszystkie można zjeść w tej postaci. Warto więc wprowadzić do swojego jadłospisu soki warzywne. Można nimi zastąpić przynajmniej jedną porcję warzyw. Soki z warzyw (oczywiście te świeżo wyciskane) są prawdziwą bombą witaminowa. Warto po nie sięgać, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zjedzenie pół kilograma warzyw może okazać się bardzo trudne, ale wypicie szklanki pysznego soku to prawdziwa przyjemność.

Dlaczego polecane jest picie soków z warzyw?

Wyciskane soki warzywne mogą nas uleczyć i dodać energii. Są bogate w witaminy i antyoksydanty, poprawiają więc płodność. Te same składniki zmniejszają także ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Soki to doskonały sposób na poprawę odporności organizmu. Do tego ułatwiają one wchłanianie witamin i innych składników odżywczych w jelitach.

Oto kilka przepisów na soki warzywne, które warto polubić

Z kapusty

Sok z kapusty oraz sok fermentowany polecany jest szczególnie osobom, które cierpią z powodu zaburzeń przewodu pokarmowego czy wrzodów żołądka. Są one polecane także tym wszystkim osobom, które mają obniżoną odporność oraz osobom, u których stwierdzono nieprawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Mogą je pić również kobiety, które planują zajść w ciążę i zażywają witaminy. Ich wchłanianie poprawią składniki zawarte w tych właśnie sokach. Sok można przygotować zarówno ze świeżej jak i kiszonej kapusty. Jest on bogaty w witaminę C i E, zawiera także karotenoidy i polifenole. Dzięki temu ma silne właściwości przeciwutleniające. Regularne picie soku z kapusty zapobiega zmianom w komórkach, które mogą być przyczyną raka, w tym raka jelita grubego. Do przygotowania soku z kapusty oraz z marchwi, selera, ogórków, zieleniny, buraków, a nawet pokrzyw i jarzębiny polecam Wam wyciskarkę firmy Hurom. Sama korzystam z niej już od dłuższego czasu i jestem z niej bardzo zadowolona. Soku z kapusty nie powinny pić osoby z niedoborem jodu.

Sok z pomidorów

Na wolne rodniki sok z pomidorów działa jak miotła, wymiata je błyskawicznie. Dostarczają one witaminy C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Są bogate także w minerały. Największym skarbem pomidorów jest jednak likopen. To on właśnie skutecznie zwalcza wolne rodniki. Likopen zapobiega także skutki stresu oksydacyjnego. Sok z pomidorów jest szczególnie polecanym tym panom, którzy mają niskie parametry nasienia. Sok z ogórka Zielone ogórki to źródło witamin A. C, B1, B6 i witaminy D. Do tego są one bogate w wapń, magnez i potas. Dostarczają także kwasu foliowego. Są także źródłem antyoksydantów. Regularnie pity sok z zielonego ogórka reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, wspiera układ krążenia i serce. Ogórki zawierają mnóstwo wody, picie soku z ogórka pomoże Ci pozbyć się nadmiernych kilogramów. Do tego jest on bardzo mało kaloryczny. Sok z ogórka mogą pić osoby na diecie odchudzającej. 

#