#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Poncz owocowy [Przepis na sok]

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Ten słodki (ale nie za słodki) poncz owocowy na pewno wszystkich zjedna!

Jeśli twoja rodzina marszczy się na zielony sok lub właśnie dostajesz się do domowej roboty soków, to ten przepis jest idealny! Jest smaczny, pełen składników odżywczych i zjedzenie go przez najbardziej wybrednych smakoszy.

Ten przepis na poncz owocowy zawiera wszystkie słodycze naturalnych owoców, bez wszystkich dodatków, które można znaleźć w zakupionych w sklepie ponczu owocowym. Jest idealny na ciepłe, letnie dni, kiedy Twoje ulubione owoce są już w pełni dojrzałe.

Receptura Szczegóły

Do tego przepisu użyliśmy sokowirówki poziomej Omega NC900HDC, ale będzie ona dobrze działać z większością sokowirówek do kitowania. Sokowirówki odśrodkowe mogą zmagać się z truskawkami i owocami cytrusowymi, pozostawiając ci sok z papki.

  • Średnia wydajność: 600ml (20oz)

Składniki

  • Pępek Orange: 145g
  • Pink Lady Apple: 181g
  • Ananas: 188g
  • Truskawka: 220g
  • Grejpfrut: 95g Wapno: 24g

Czas przygotowania i czyszczenia

  • Czas oczekiwania: 8 minut
  • Yield: Około 600ml soku
  • Czas na sprzątanie: 4 minuty lub mniej

Informacje o wartościach odżywczych

Ten przepis daje trzy porcje (około 200 ml soku każda).

Receptura ta zawiera również dużo witaminy C, witaminy A i magnezu.

Przygotowanie

Dokładne przygotowanie będzie zależało od twojej sokowirówki. Niektóre sokowirówki mają mniejsze zsuwnie, co oznacza, że przed sokiem trzeba będzie pokroić owoce na mniejsze kawałki.

Przygotowanie zajęło nam około 8 minut. Do tego przepisu (i w ogóle) upewnij się:

  • Umyć wszystkie składniki zimną wodą (usunie to brud, kurz i chemikalia).
  • Przed ważeniem i sokiem usunąć skórkę z pomarańczy, grejpfruta i limonki.
  • Usuń łodygę i liście z truskawek
  • Usuń nasiona z jabłka
  • Pokroić jabłko, grejpfruta i pomarańczę na szóstki.
  • Pokrój ananasa na 1-calowe kawałki

Instrukcje krok po kroku

Krok pierwszy: Wypłukać swoje owoce

Powinieneś zawsze myć swoje owoce i warzywka, nawet jeśli jesteś sokiem. Jeśli do ponczu dodajesz skórki cytrusowe (co spowoduje, że sok będzie bardziej cierpki), upewnij się, że je również umyjesz.

Mycie produktu usuwa wszelkie zabrudzenia, kurz i inne paskudne rzeczy, które mogą znajdować się na owocach. Pomaga również usunąć wszelkie środki chemiczne, które są rozpylane na produkty w gospodarstwie lub sklepie spożywczym.

Krok drugi: Pokrój swoje owoce i warzywa w plastry

Będziesz musiał dostosować rozmiar do sokowirówki. Upewnij się, że kroisz owoce tak małe, jak to konieczne, aby uniknąć niepotrzebnych zatorów!

Zalecamy pokroić pomarańczę, jabłko i grejpfruta na szóstki. Limonkę kroimy na ćwiartki, ananasa na 1-calowe kawałki, a truskawki zostawiamy w całości (choć warto zauważyć, że były na mniejszej stronie).

Krok trzeci: Sok!

Dla najlepszych rezultatów (i najlepszego soku), upewnij się, że postępujesz zgodnie z instrukcją obsługi konkretnej sokowirówki. Używana przez nas Omega NC900HDC poleca na przemian owoce twarde i miękkie, na przykład, przy sokowaniu.

Krok czwarty: Ciesz się!

Ten przepis produkuje około 600ml soku, czyli około 20oz.

Smak tego soku przypomina Twój ulubiony poncz owocowy z dzieciństwa, tylko bez nadmiaru sztucznych aromatów i substancji słodzących.

Wspaniałą rzeczą w tym przepisie jest to, że można go dostosować do swoich ulubionych owoców lub z tym, co jest w sezonie. Inne owoce, które warto wymieszać z ponczem owocowym, to arbuz i malina!

#