#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Domowe lodowe desery: sorbety i lody

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Lato to wspaniała pora roku. Stragany na bazarach uginają się od kolorowych, soczystych owoców i warzyw. Wyglądają tak apetycznie, że mamy ochotę wykorzystać je w swojej kuchni do przygotowania wielu smacznych dań. Chętnie wykorzystujemy jest nie tylko do przygotowania smacznych przekąsek i dań głównych, ale także do deserów. Zrobione samodzielnie lody i sorbety są nie tylko orzeźwiające i smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Domowe desery lodowe to okazja, aby w diecie dzieci znalazły się składniki, których maluchy często nie chcą nawet wziąć do ust.

Przygotuj domowe sorbety z wyciskarką Hurom

Sorbet to deser lodowy, który składa się z owoców (nie może ich być mniej jak 25%), wody i cukru lub innej substancji słodzącej. Jeżeli przygotujemy taki deser sami w domu, to będziemy mieć pewność, że zawiera on znikomą ilość cukru, a wszystkie składniki zostały użyte w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu sorbet będzie miał wyjątkowy smak, będzie także pełen składników odżywczych. Warto jednak pamiętać, że są owoce, których nie da się zmiksować tak, aby ich konsystencja była jednolita i gładka jak aksamit. Do owoców cytrusowych, malin czy granatów bardzo przyda się wysokiej jakości wyciskarka do soków. Owoce te można łączyć z innymi. Wyjątkowy smak uzyskamy dodając zmiksowane banany czy jagody. Również lody można zrobić bardzo prosto. Wystarczy tylko zmieszać naturalny jogurt ze zmiksowanym owocami, cukrem do smaku i zamrozić.Desery do wypróbowania latem

1.Truskawkowy sorbet. Przygotujesz go miksując pół kilograma truskawek. Kilka możesz odłożyć, pokroić na kawałki i dodać do masy zanim wstawisz ją do zamrażalnika. Wyciśnij sok z gałązki mięty i dodaj do masy truskawkowej (zamiast soku możesz dodać drobno pokrojone listki), dosyp 2-3 łyżeczki cukru. Dolej szklankę wody, przelej do foremek, włóż do zamrażalnika, najlepiej na noc.

2.Sorbet cytrynowy. Doskonale orzeźwi Cię w upalny dzień. Przygotujesz go z soku wyciśniętego z 5 cytryn. Dodaj do niego szklankę wody (jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci, możesz dodać kieliszek rumu) i 4 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przełóż do foremek i zamróź.

3.Sorbet z pomidorów. To propozycja, która mimo że zdrowa nie wszystkim przypadnie do gustu. Aby go przygotować zmiksuj 4 pomidory. Dodaj szklankę wody, 2 łyżki cukru oraz 4 łyżki słodkiego wina muscat. Pomidorowy sorbet możesz podać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielną przekąskę.

4.Sorbet z jeżyn. Jego przygotowanie wygląda tak samo jak tych poprzednich. Aby jednak był bardziej zdrowy i miał bardziej intensywny kolor, dodaj do niego sok wyciśnięty z buraczka. 5.Sorbet brzoskwiniowy Jego składniki to zmiksowane owoce i kilka listków świeżej mięty. W tym jednak przypadku wodę zastępujemy zaparzoną zieloną herbatą. Nie musisz go dosładzać. Sorbet brzoskwiniowy świetnie orzeźwia w upalny dzień. 6.Lody o smaku waniliowym Ubij dwa białka z 1/2 szklanki cukru. Dodaj do nich żółtka, 200 ml śmietany 12%, ekstrakt waniliowy. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.

#