#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Dieta RAW i wyciskarka

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Mianem RAW określa się dietę, która polega na tym, że spożywa się tylko nieprzetworzone, surowe produkty: nasiona, kiełki, orzechy, warzywa i owoce. W zależności od tego jakie są poglądy osoby, która stosuje dietę RAW dopuszczalne jest także jedzenie jaj, owoców morza czy mięsa. Osoby, które są zwolennikami takiego sposobu odżywiania się przekonują, że żywność podgrzana powyżej 42 stopnie Celsjusza traci wszystkie wartości odżywcze, witaminy i enzymy. Argumentem za stosowaniem diety RAW jest także to, że człowiek to jedyna żywa istota, która zanim spożyje żywność musi ją przetworzyć i jest jedyną istotą na Ziemi cierpiącą na cukrzycę czy otyłość. Zwolennicy diety RAW zachęcają nas więc do tego, abyśmy do swojego jadłospisu wprowadzali jak najwięcej świeżych i surowych pokarmów. Z czasem z jadłospisu powinna zupełnie zniknąć przetworzone produkty. Dla osób, które chcą te sposób odżywiania się wypróbować mamy niespodziankę w postaci dwóch przepisów na zdrowe, wysokoenergetyczne i bogate w składniki odżywcze zupy.

Cechy zup RAW

Zupy RAW są jedzone na zimno, a więc są one bogate w witaminy, antyoksydanty oraz inne istotne dla organizmu składniki. Wiele tych cennych składników ginie nie tylko w trakcie obróbki termicznej, ale także podczas rozdrabniania, zgniatania i wyciskania owoców i warzyw. Dlatego też, aby ich nie tracić warto korzystać z wolnoobrotowej wyciskarki. Robot kuchenny, sokowirówka czy blender to urządzenia, które w trakcie pracy pracują na wysokich obrotach i emitują przy tym wysoką temperaturę. Giną w niej niemal wszystkie wartościowe składniki. Używając wyciskarki możemy te wszystkie składniki zachować. Hiszpańska zupa gazpacho Jest to zupa, która wywodzi się z Andaluzji. Jest bardzo prosta do przygotowania. Świetnie sprawdza się w upalne letnie dni.

Aby przygotować zupę dla 4 osób potrzeba:

  • 1 kg miękkich, dojrzałych pomidorów;
  • 1 dużej czerwonej papryki;
  • 1 małej cebuli;
  • 1/2 ogórka;
  • 3 ząbków czosnku;
  • 1,5 łyżki octu winnego;
  • 1 łyżki oliwy;natki z pietruszki;
  • soli i pieprzu do smaku;
  • pieczywa do przygotowania grzanek.

Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne., usuwamy z pomidorów szypułki. Obieramy czosnek, cebulę, wszystkie warzywa wrzucamy kolejno do wyciskarki. Nie musimy ich kroić, siekać, nie musimy także parzyć pomidorów i piec papryki, aby obrać je ze skórki. Cała ta najmniej przyjemna praca zostanie wykonana przez wyciskarkę. Do wyciskarki dodajemy także pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy mocno schłodzoną z grzankami.

Zupa z awokado

Do przygotowania zupy potrzebne są następujące składniki:

  • miękkie awokado;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • pęczek szpinaku;
  • zielony ogórek;
  • szklanka wody;
  • pieprz.

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, awokado obieramy ze skórki i wyjmujemy pestkę. Składniki wrzucamy do wyciskarki, dolewamy wodę, doprawiamy do smaku pieprzem. Gotową zupę przed podaniem można posypać ziarnami słonecznika. Podane składniki wystarczą do przygotowania zupy dla 4 osób.

#