#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Czy można za pomocą wyciskarki do soków przygotować lody i sorbety?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Wyciśnięcie soku z bananu jest oczywiście możliwe, ale nie należy to do łatwych zadań. Na pewno dobrym połączeniem jest wyciskarka i banany. Warto to wykorzystać, aby szczególnie w upalne lato przygotować pyszne domowe lody czy sorbety.

Jakie są ich zalety?

Przygotowanie w domu deserów lodowych tylko na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo trudne. Ilość pracy, którą trzeba w to włożyć jest naprawdę bardzo mała. W wielu przypadkach wystarczy tylko wyjąć z zamrażalnika zamrożone owoce i włożyć je do wyciskarki. Oto najważniejsze zalety, które mają domowe desery lodowe:są w stu procentach naturalne – w ich składzie nie ma sztucznych barwników i konserwantów, ani też dodatków smakowych;do ich przygotowania używamy tylko świeżych, wysokiej jakości składników;łatwo je zrobić;nie są drogie.

Co jest potrzebne do zrobienia domowych lodów?

Można oczywiście kupić specjalną maszynkę do lodów, ale można także wykorzystać dobrej jakości poziomą wyciskarkę do soków. Aby jednak można ją było wykorzystać do przygotowania lodów i sorbetów powinna mieć pełne wyposażenie, takie, które przeznaczone jest do mielenia i homogenizacji. Takim pełnym wkładem wyróżniają się między innymi wyciskarki Hurom H-AA Alpha czy One Stop H-AI. Na rynku dostępne są także modele wyciskarek, które mają dodatkową funkcję przeznaczoną do robienia lodów i sorbetów. Przykładem takiej wyciskarki są wyciskarki marki Hurom. Wszystkie modele wyciskarek, które wymieniliśmy możesz wykorzystać aby zmiksować zamrożone owoce na masę lodową o jednolitej konsystencji. Jeśli masz w swojej kuchni inny model wyciskarki, taki, który nie ma pełnego wkładu, możesz skorzystać z innego rozwiązania. Musisz najpierw wycisnąć sok, przelać go do foremek do lodów i włożyć do zamrażalnika. Do przygotowania lodów o kremowej konsystencji świetnie nadają się banany. Do tego wybierając lekko przejrzałe banany lody będą słodkie. Nie bój się eksperymentów. Dodając śmietankę lub mleko skondensowane czy mleczko kokosowe otrzymasz lodowy deser w smaku zbliżony do tych kupowanych w sklepie. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, możesz dodać trochę syropu klonowego lub miodu. Przepis na domowe, naturalne lody bananowe

Składniki:

  • 300 g bananów
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 ml tłustego mleka (możesz zastąpić go mleczkiem kokosowym)
  • syrop klonowy lub miód do smaku – jeśli wolisz mniej słodki smak, nie musisz go dodawać
  • sok z cytryny

Jak je zrobić?

Banany obierz, pokrój w plastry, ułóż na talerzu, tacy lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Włóż je na 2 godziny do zamrażalnika. W tym czasie wymieszaj pozostałe składniki. Mieszankę włóż na godzinę do zamrażalnika. Pokrój na kawałki częściowo zamrożoną masę. Zamontuj w wyciskarce pełny wkład i zmiel w niej na przemian zamrożone banany i mleczną mieszankę. Aby masa miała bardziej kremową konsystencję, przepuść ją przez wyciskarkę jeszcze raz. Rozłóż gotową masę do pucharków, miseczek lub wafelków na lody. Użyj do tego specjalnej łyżki do lodówki lub zwykłej łyżki stołowej. Twoje bananowe lody są gotowe, możesz je podawać.

#