#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Czy można wykorzystać resztki owoców z wyciskarki?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Coraz więcej osób decyduje się na kupno wyciskarki do soków. Pojawia się jednak pytanie: czy można wykorzystać owocową lub warzywną pulpę, która pozostaje przy przygotowanie smacznego soku? Te resztki miąższu owoców są stosunkowo suche. W większości w ich składzie jest włókno zawierające dużą ilość błonnika, który ma doskonały wpływ na przemianę materii. Szkoda byłoby go wyrzucić. Zobacz, co możesz zrobić z resztkami owoców, które pozostały po wyciśnięciu soku w wyciskarce.

Dlaczego warto kupić wyciskarkę?

Kupujemy soki lub owoce nektary w sklepie przekonani, że są one zdrowe. Bardzo często zapominamy, że w ich składzie jest mnóstwo cukru i sztucznych dodatków. Są osoby, które w ogóle nie kupują soków owocowych, gdyż są zbyt dużym obciążeniem dla ich domowego budżetu. Inwestycja w zakup wolnoobrotowej wyciskarki jest alternatywnym rozwiązanie, które naprawdę warto wziąć pod uwagę. Do wyboru masz na przykład wyciskarki Hurom (na przykład Hurom H100 albo Hurom H-AA Alpha), lider na rynku tych urządzeń. Wyciskarki mają mnóstwo zalet. Najważniejsze to oczywiście możliwość przygotowania pełnowartościowych, zdrowych napojów. Możesz je przygotować wybierając swoje ulubione warzywa i owoce. Kupując wyciskarkę to Ty będziesz decydować o składzie i jakości uzyskanego soku. Do tego koszt jego przygotowania będzie bardziej się opłacał. Sok przygotujesz wtedy, gdy masz na niego ochotę. W procesie wyciskania powstaje nie tylko sok, ale także sucha, wiórowata pulpa, która na pierwszy rzut oka nadaje się tylko na śmietnik. Może jednak są możliwości jej wykorzystania?

Czym jest pulpa, która pozostaje w wyciskarce wolnoobrotowej?

Produktem ubocznym przy wytwarzaniu soku w wyciskarce jest pulpa. Jest to po prostu miazga, która powstała z rozgniecionych warzyw lub owoców. Nie ma w niej zbyt wielu składników odżywczych, gdyż trafiły one do soku. Ale nie jest ona zupełnie pozbawiona jakichkolwiek wartości. W składzie pulpy jest mnóstwo błonnika, który na długo daje uczucie sytości, reguluje trawienie, wspiera metabolizm i pracę układu pokarmowego. Osoby, w których diecie nie brakuje błonnika nie wiedzą co to są zaparcia.

Pomysły jak wykorzystać pulpę z wyciskarki

Bez względu na to jakiej marki wyciskarki używasz, zawsze po zrobieniu soku zostanie Ci pulpa. Jest sucha, ale w dalszym ciągu zachowała smak. Można wykorzystać ją jako dodatek do różnych dań. Dodatek pulpy zmieni ich konsystencję, zwiększy objętość lub poprawi smak. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pulpy.

  • Smoothie – z pulpy otrzymamy koktajl o gęstej konsystencji, po którym długo będziemy syci, do tego doskonale nawodni on organizm. Wystarczy zblendować pulpę razem z sokiem. Gotowy koktajl można wzbogacić spiruliną lub nasionami chia, a sok zastąpić kefirem.
  • Pasta na kanapki - dodając do pulpy ulubione składniki otrzymamy smaczną i zdrową pastę do kanapek. Pulpę możemy zmiksować na przykład z kurczakiem, makrelą, suszonymi pomidorami. Zmiksowaną pastę doprawiamy do smaku.
#