#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

12 Przepisów na sok wzmacniający odporność

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

W dzisiejszych czasach, bardziej niż kiedykolwiek, posiadanie silnego systemu odpornościowego jest ważną obroną przed pojawiającymi się wirusami i chorobami. Podczas gdy zdrowa dieta i regularne ćwiczenia fizyczne pomagają Twojemu systemowi odpornościowemu, istnieją kombinacje soków wzmacniających odporność, które pomogą utrzymać Twój organizm w gotowości do walki z każdą niewidzialną wojną wewnętrzną.

Zebraliśmy 12 naszych ulubionych mieszanek soków, które nie tylko świetnie smakują, ale każda z nich dostarczy Twojemu systemowi odpornościowemu paliwa do walki w szczytowej formie, a także wesprze Twój organizm witaminami, aminokwasami i antyoksydantami.

Zielony potwór

Zielony Potwór nie jest tak zastraszający, jak brzmi. Jest potworem, ponieważ jest jak zdziczały potwór, który po wszystkich wirusów i infekcji, które próbują zakraść się do ciała, i, cóż, jest zielony!

Składniki:

  • 2 filiżanki surowego szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 2 łodygi selera
  • 1 calowa kostka korzenia imbiru

Obieraj i kroj każdy składnik tak, aby pasował do twojej sokowirówki. Następnie przepuść je wszystkie przez sokowirówkę, jeden po drugim. W dół tego Zielonego Potwora i dostaniesz natychmiastowe kopnięcie energii z pomarańczy i szpinaku, wspaniałe uczucie osiadłego żołądka z selera, a imbir będzie kopać dzień.

Jeśli nie masz sokowirówki, która poradzi sobie z zielenią liści, nie martw się. Sok z pomarańczy, selera naciowego i imbiru, a następnie połącz go ze szpinakiem w mikserze z kilkoma kostkami lodu i zrób z niego smoothie!

Pikantny sok

Ostrożnie z tym, to jest cholernie mocne uderzenie! To pikantny, orzeźwiający sok, który znakomicie wypełnia cię witaminą C, antyoksydantami, a nawet antybakteryjną dobrocią.

Składniki

  • 1 calowa kostka świeżej kurkumy
  • 1 calowa kostka świeżego imbiru
  • 1 cytryna

Pracując najlepiej z sokowirówkami do mastykulacji, aby jak najlepiej się z tego wypłynąć, to dosłownie szklanka warta strzału soku, która i tak cię powali. Kurkuma jest składnikiem, który daje curry ich jasny żółty kolor, a także pakuje antyoksydanty w każdej kropli. Imbir jest znany z tego, że dostarcza antyoksydantów i polifenoli wzmacniających odporność. Cytryna jest pakowana z witaminą C i dodaje kwaśny przeciwnik do przyprawy dwóch pozostałych soków.

Jak sama nazwa wskazuje, jest to albo jedno-i-done down the hatch shot (jeśli jesteś szczególnie odważny), lub sok, aby cieszyć się przy filiżance herbaty.

Poranny blask

Jak sama nazwa wskazuje, jest to sok wzmacniający odporność, który tak się składa, że bardzo dobrze działa również przy śniadaniu!

Składniki

  • 2 marchewki średnie i duże, blaty przycięte
  • 1 babcia kowalska jabłko, poćwiartowane i rdzawione
  • 1 pomarańcza, obrana

Opłucz wszystko dokładnie, a następnie sok z nich zgodnie z zaleceniami twojej sokowirówki. Pomarańcza zawiera ogromne ilości witaminy C, która pobudza układ odpornościowy. Marchew wchodzi od lewej strony z wystarczającą ilością beta-karotenu, abyś mógł świecić w ciemności, stąd The Morning Glow. Oba są przeciwstawione od prawej strony cienistości babcinego jabłka kowala, które zawiera również fitochemiczne antyoksydanty i rozpuszczalne włókna, które pomagają zwalczać wirusy i wzmacniają Twoją odporność na inwazje bakteryjne.

Mleko z pestek dyni

Nie, nie musisz wychodzić wczesnym rankiem na patelnię z dyni i doić dyni, żeby dostać dyniowe mleko. Potrzebujesz odrobiny cierpliwości, naprawdę dobrego miksera lub sokowirówki, która pozwoli Ci zachować miąższ, oraz sposobu na uzyskanie umiarkowanie świeżych, surowych pestek dyni.

Składniki

  • 1 filiżanka surowych pestek dyni
  • 3 filiżanki wody, jeśli to możliwe, przefiltrowane
  • Szczypta soli morskiej

Pierwszą rzeczą, która musi się wydarzyć, a która wymaga największej cierpliwości, jest to, że nasiona dyni trzeba moczyć w wodzie przez 8 godzin. Ogólnie rzecz biorąc, średnia miseczka powinna bez problemu pomieścić filiżankę z pestkami dyni. Należy przykryć pestki wody i dodać odrobinę soli morskiej, a następnie przykryć ręcznikiem do herbaty.

Po 8 godzinach wyrzucić namoczoną wodę. Sól wyciągnie gorzkie enzymy i składniki odżywcze z pestek, a Ty nie chcesz ich w swoim mleku. Wypłucz nasiona kilkakrotnie, aby usunąć z nich pozostałe enzymy i substancje anty-składniki odżywcze.

Wrzuć nasiona, 3 filiżanki przefiltrowanej wody i calową sól morską do blendera i mieszaj przez 30 do 60 sekund. Chcesz mieszać do momentu, aż nasiona zostaną całkowicie zatarte. Mleko powinno mieć lekko biało-zielony odcień.

Mleko to wytrzyma od 2 do 3 dni w lodówce, jeśli chcesz uzyskać maksymalne korzyści żywieniowe. Jest pełne witamin A, C i B-6. Zawiera również magnez i cynk, dwa niezbędne dla zdrowia kości i skóry minerały. Mleko z pestek dyni jest również znane z tego, że wspomaga zdrowie nerek i pęcherza moczowego, a także wzmacnia układ odpornościowy.

Sok z buraka

Ten sok jest połączeniem wszystkich najlepszych warzyw i owoców, aby uzyskać swój układ odpornościowy w siłowni i ciężko trenować. Oparty na burakach, dostarcza również naturalnych cukrów dla energii, fitochemikaliów i polifenoli. A do tego... to smakuje wspaniale!

Składniki

  • 2 buraki, obrane i pocięte na kawałki, aby zmieściły się w twoim sokowirówce
  • 3 marchewki, umyte
  • 1 zielone jabłko, rdzeniowe
  • 1 calowa kostka imbiru 1 cytryna

Przepuść wszystkie składniki przez sokowirówkę. Pijcie serdecznie i bądźcie zdrowi! Słodycz buraków, kwaśna cytryna i tarta z imbiru i jabłek mieszają się całkiem dobrze, aby uzyskać sok, który jest aromatyczny, ale nie utrzymuje się na języku, jak niektóre soki.

The Mighty Green

Ten sok jest potężny, głównie dlatego, że zawiera jeden dwa uderzenia zarówno składników odżywczych zwiększających odporność, jak i ważnych fitochemikaliów do zwalczania bakterii. Ma on również tę zaletę, że jest niezwykle nawilżający i pomaga zwalczać stany zapalne.

Składniki

  • 1 łodyga brokułu, bez różyczek
  • 1 ogórek
  • 2 do 3 liści świeżego jarmużu
  • 2 do 3 gruszek
  • 1 cytryna

Ogórki są znane z tego, że zwiększają retencję i pobór wody, poprawiając nawodnienie. Gruszki są znane z tego, że są zarówno wyjątkowo smaczne, jak i posiadają naturalne właściwości przeciwzapalne. Łodygi brokułów są pełne złożonego włókna i anty-zanieczyszczeń, poprawiając trawienie. Cytryny i jarmuż to klocki pełne witamin. Nic dziwnego, że jest to potężne połączenie.

Smoothie Truskawkowy Mango Bananowy 

Nie ma dla niej wymyślnej nazwy. To, co jest na etykiecie, to to, co jest na puszce. Witaminy A, C i E. Żelazo. Folian. Smacznego też!

Składniki:

  • 10 truskawek
  • 1 mango, rdzeniowe i oskórowane
  • 1 banan
  • Sok pomarańczowy, świeży lub kupiony w sklepie

Ten koktajl może być również wykonany z mrożonych truskawek i mango. Włóż wszystko do blendera z kilkoma kostkami lodu i rozpuść do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.

Walka z przeziębieniem

Ten może nie smakować tak chwalebnie jak wszystko inne, ale skopie twój układ odpornościowy kwadrat w tyłek i dostaniesz go szalejącego przeciwko grypie. To także świetny zastrzyk wspomagający, nawet jeśli nie masz przeziębienia ani grypy.

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 calowa kostka imbiru
  • 1 łyżka stołowa miód
  • 1 czosnek z goździków, zmielony i odłożony na 10 minut
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki do herbaty kurkumy w proszku
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego z jabłek
  • 1 łyżka stołowa ciepłej wody

Sok z cytryny, pomarańczy i imbiru do szklanki. Dodać miód, kurkumę w proszku i gorącą wodę. Mieszać, aż miód zostanie włączony. Wrzucić wszystko inne, energicznie mieszać. Uszczypnij nos, wrzuć go za jednym zamachem.

Miód, imbir i kurkuma zawierają antyoksydanty. Czarny pieprz jest po to, by pobudzić aktywny składnik kurkumy, czyli kukułkę. Zarówno sok pomarańczowy, jak i cytrynowy zawierają witaminę C, a sok pomarańczowy również zawiera foliany i potas. Czosnek jest tradycyjnym środkiem wzmacniającym układ odpornościowy i znany jest z tego, że pomaga w oczyszczaniu zatok przynosowych ze względu na jego gwałtowne działanie.

Imbir pomaga zmniejszyć nudności i bóle grypy, a także pobudza trawienie. Kajenna niesie kapsaicynę, aktywny składnik pikantnej ostrej papryki, która pobudza metabolizm. A ocet jabłkowy, który tradycyjnie spożywano aż do czasów Cesarstwa Rzymskiego, znany jest z tego, że daje ciału trochę kopa, jak również zabija bakterie wrażliwe na kwasy, które mogą żyć w ustach i gardle.

Jedynym minusem jest to, że ten strzał, choć bardzo zdrowy, prawdopodobnie będzie również kopnąć cię kwadrat w tyłek na smaku.

Jarmużowy sok ananasowy

Myślisz, że wymienilibyśmy wszystkie te soki wzmacniające odporność, nie wspominając o najbardziej klasycznych z nich? Dziadek prawie wszystkich przepisów na soki wzmacniające odporność, ten jest obecny od czasu, gdy pierwsze sokowirówki były napędzane ręcznymi korbkami.

Składniki

  • ¼ świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki
  • 4 świeże liście jarmużu, grubo posiekane
  • 4 liście boćwiny szwajcarskiej lub duże liście szpinaku
  • 1 limonka

Wsuń wszystko do sokowirówki i wydobądź pyszne soki. Ten sok zasili Cię witaminami A, C, K, B-6, a także da Ci minerały wapnia, potasu i magnezu. Sok ananasowy, podobnie jak sok gruszkowy, zawiera naturalne substancje przeciwzapalne, a także rozpuszczalny błonnik wspomagający trawienie. Limonka dodaje cierpki poncz potrzebny do odświeżenia soku, a szpinak lub swiss chard daje Ci fitochemikalia potrzebne do pobudzenia Twojego układu odpornościowego.

Miętowy melon

O dziwo, niewielu ludzi myśli o arbuzie jako o owocu wzmacniającym odporność, a mimo to nosi on w swojej zielonej pasiastej skórce kukurydzę o korzystnych właściwościach fitochemicznych i aminokwasach.

Składniki

  • 1 mały arbuz, lub ½ średniego lub dużego arbuza, zaprawiony i z grubsza posiekany
  • 1 łyżka stołowa ok. świeżych liści mięty

Nie potrzebujesz nawet sokowirówki do tego przepisu, chociaż gdybyś chciał, nie ma w tym nic złego. Chodzi o to, że arbuz jest już tak lekki i soczysty, że lepiej jest wrzucić go do blendera z miętą. Blitz, aż do momentu, w którym wszystko zostanie wcielone. Jeśli chcesz, dodaj kostki lodu, żeby zrobić smoothie.

Największym wkładem, jaki arbuz wnosi do stołu jest aminokwas L-citrulline, który jest aktywnym aminokwasem łagodzącym bóle mięśni i stawów. Mięta posiada arsenał właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych w swoich małych liściach, a także wspomaga trawienie. Mięta pomaga również w zwalczaniu stanów zapalnych.

Jeśli chcesz dodać do soku większy kopniak witamin, dodaj sok z limonki do blendera podczas mieszania. Ma on właściwości smoliste, które przeciwdziałają słodkości arbuza, a także zawiera gęsto upakowaną witaminę C.

Gorąca Imbirówka

Jest coś w tym, że kiedy jesteś pod wpływem grypy lub przeziębienia, możesz napić się miłego gorącego napoju, który sprawi, że poczujesz się o wiele lepiej. Jest to również świetne rozwiązanie, gdy możesz użyć tego gorącego napoju do przeniesienia w sobie dobroci wzmacniającej odporność.

Składniki

  • 2-calowa kostka imbiru, lub przyzwoita, obrana gałka korzenia imbiru
  • 1 łyżka stołowa miód
  • 1 cytryna
  • ¾ kubka herbaty z przegotowaną wodą

Sok z imbiru i cytryny razem. Pewnie dostaniesz wystarczająco dużo soku, żeby zrobić 2 do 4 filiżanek gorącego imbiru. Dodaj sok imbirowo-lemonowy do przegotowanej wody, a podczas mieszania skrop miodem. Łyknij, jak potrafisz.

Miód, oprócz tego, że jest naturalnym środkiem słodzącym, oblewa gardło w miarę opadania, pomagając w łagodzeniu bólu gardła. Sok cytrynowy, gdy jest gorący, wydziela wspaniały aromat, a także niesie witaminę C. Imbir pobudza układ odpornościowy, a w przypadku grypy uspokaja żołądek, dając odrobinę ulgi od tego brzydkiego uczucia brzucha.

Sok z dyni

Surowy sok z dyni jest ZAŁADOWANY z niesamowitymi korzyściami. Dzięki temu pysznemu przepisowi poprawisz swój nastrój i wzmocnisz swój system odpornościowy. Powolny sokowirówka może łatwo sok z tych składników i wytworzyć gładki sok. W przypadku użycia sokowirówki odśrodkowej może być potrzebne nieco więcej dyni, ponieważ wydajność soku nie jest tak wysoka jak w przypadku sokowirówki wolnoobrotowej.

  • ½ małej dyni z usuniętą łodygą i nasionami, pozostawić skórkę na
  • 1 czerwone jabłko
  • ½ cytryny z usuniętą skórką
  • 1-calowy kawałek korzenia imbiru z usuniętą skórką

Dynia jest dobrym źródłem witamin A, C, E i witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Mądra mineralnie, bogata w potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, mangan, sód i cynk.

#