#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Najpopularniejsze typy wyciskarek wolnoobrotowych

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw są nie tylko pożywne, ale i idealne wówczas, gdy zależy nam na tym, aby zadbać o nasze zdrowie. Wyciskarka wolnoobrotowa sprawia, że można przygotować je w domu. Przed zakupem wskazane jest jednak dowiedzenie się, jak działa tego rodzaju urządzenie, a także, który model w szczególny sposób zasługuje na to, aby się nim zainteresować.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?

Działanie wyciskarki bazuje na procesie miażdżenia produktów. W tym celu zastosowanie znajduje wałek ślimakowy. W przeciwieństwie do sokowirówki nie mamy więc do czynienia z ostrzami odpowiedzialnymi za cięcie produktów na kawałki. Proces miażdżenia wrzuconych do wyciskarki owoców oraz warzyw odbywa się powoli. Jest dokładny i dopiero po jego przeprowadzeniu dochodzi do przeciskania owoców przez sitko. Po jego drugiej stronie spływa sok. Jest on bogaty w składniki odżywcze z błonnikiem na czele i znacznie gęstszy od tego, który uzyskujemy korzystając z sokowirówki. Problemem nie jest również jego przechowywanie w lodówce, co nie jest takie oczywiste dla soku z sokowirówki.

Jakie są rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych?

Obecnie na rynku mamy do czynienia zarówno z jedno-, jak i z dwuślimakowymi wyciskarkami wolnoobrotowymi. Przedstawiciele pierwszej grupy posiadają jeden wałek wykorzystywany po to, aby miażdżyć produkty i wyciskać z nich sok. Może być on umieszczony zarówno pionowo, jak i poziomo. Wyciskarki poziome jednoślimakowe zwracają na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że charakteryzują się większymi rozmiarami. Pracują ciszej niż ich pionowe odpowiedniki, a do tego ich czyszczenie jest mniej skomplikowane. Korzystając z nich dłużej oczekujemy też na gotowy sok. Często konieczne jest też krojenie produktów przed wrzuceniem ich do urządzenia. Wyciskarka taka może mielić orzechy na masło, mak na makowiec, a nawet – gotowane mięso. To także idealne rozwiązanie wtedy, gdy zależy nam na przygotowaniu papek i deserów kierowanych do małych odbiorców.

Wyciskarki pionowe jednoślimakowe nie wymagają krojenia produktów na mniejsze kawałki, a tym samym korzystając z nich możemy przeznaczyć mniej czasu na przygotowanie soku. Mają też mniejsze rozmiary. Z jednej strony, zajmują mniej miejsca w kuchni, z drugiej jednak – ich czyszczenie jest bardziej skomplikowane.

Wyciskarki poziome dwuślimakowe zwracają na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że posiadają nie jeden, ale dwa wałki miażdżące. Są one ułożone równolegle zazębiając się. Urządzenie tego rodzaju pozwala na uzyskanie większej ilości soku, choć czasem niezbędne jest skorzystanie z popychacza.

Jak dokonać udanego zakupu?

Jeśli zależy nam na tym, aby zakup wyciskarki wolnoobrotowej był udany, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na moc takiego urządzenia. Im jest ona wyższa, tym lepiej urządzenie radzi sobie także z twardymi owocami. Warto przeanalizować także to, z jakich materiałów zostało wykonane takie urządzenie. Muszą być one bezpieczne dla naszego zdrowia, nie bez znaczenia jest jednak również ich odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.

#